Światowy Dzień Mleka (ang. World Milk Day) to święto, które obchodzi się od 2001 roku z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Dzień ten jest okazją do skupienia uwagi na mleku i nagłośnienia działalności związanej z produkcją mleka i przemysłu mleczarskiego. Fakt, że wiele krajów decyduje się to zrobić w tym samym dniu (lub w danym tygodniu) nadaje dodatkową wagę i pokazuje, że mleko jest globalną żywnością.
Mleko to produkt najbardziej wszechstronny pod względem wartości odżywczej. Jest to niezbędny i najbardziej wartościowy składnik codziennej diety człowieka. Wszystkie rodzaje mleka i produktów mlecznych zawierają składniki odżywcze zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrego stanu zdrowia.
Mleko jest najlepszym i najtańszym źródłem wapnia. Organizm ludzki wykorzystuje wapń do prawidłowego rozwoju układu kostnego, a także do wielu procesów metabolicznych zachodzących np. w mięśniach czy komórkach nerwowych.
28 maja 2021 r. był w naszej szkole dniem podsumowania wiedzy i zaprezentowania umiejętności na temat mleka, jogurtów, kefirów, serów i twarogów. Uczniowie klas I-III zapoznali się z prezentacją na temat „Jak powstaje mleko i produkty mleczne” oraz „Jakie korzyści daje picie mleka”. Podczas zajęć plastycznych wykonali pracę pt: „Krówka”. Również zostało przeprowadzone doświadczenie z mlekiem- „Tańczące kolory”.
Wpisany przez: MS