16 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Żywności ustanowiony przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa).
Jego celem jest pogłębianie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i ubóstwem, którą można podjąć na lokalnym gruncie.
Dane z badań przeprowadzonych przez Centrum Badań Opinii Społecznej (CBOS) w 2018 roku informują, że statystyczny Polak marnuje rocznie 235 kg żywności (ok. 19 kg miesięcznie), natomiast średnia ilość przypadająca na mieszkańca Unii Europejskiej to 173 kilogramy. Oznacza to, że rocznie ok. 2 tysiące złotych każdego Polaka trafia do kosza. Daje to Polsce 5. miejsce (na 28 krajów) w Unii Europejskiej, pod względem ilości wyrzucanego jedzenia.
Propagujmy więc ideę niemarnowania jedzenia i zastanówmy się, w jaki sposób możemy ograniczyć wyrzucanie żywności w swoim gospodarstwie domowym oraz co możemy zrobić z niewykorzystanymi artykułami spożywczymi. Dowiemy się m.in. ze strony internetowej: www.niemarnuje.pl. Pomogą nam w tym również aplikacje na telefon służące do przygotowywania list zakupów czy obliczania porcji żywieniowych.
Wpisany przez: K K