Jak przygotować wielkanocny stół, by oczarował wyglądem domowników i gości? Pomysłów jest wiele. Uczniowie SP Krzemieniewice postawili na tradycję i przygotowali wielkanocne palmy oraz papierowe koszyczki wykonane techniką origami.
Palma wielkanocna – to gałązka palmy lub wierzby bądź wiązanka żywych i suszonych roślin przygotowywana przed Wielkanocą na pamiątkę wjazdu Jezusa do Jerozolimy i święcona podczas uroczystości Niedzieli Palmowej .
Palmę wielkanocną tworzy się z trzciny, wierzby, ziół, kwiatów suszonych i sztucznych. Jest w niej bukszpan, jałowiec i kwiatki – żywe i sztuczne.
Najczęściej palmy są tworzone z witek wierzbowych, gdyż wierzba jest drzewem, które wiosną najwcześniej budzi się do życia, a w symbolice Kościoła jest znakiem zmartwychwstania i nieśmiertelności duszy.
Palma wielkanocna ma być kolorowa jak wiosna, dlatego te wykonane przez uczniów SP Krzemieniewice zachwycają bogactwem i intensywnością kolorów. Dominuje żółty, zielony, czerwony oraz pomarańczowy. Wszystko zależy od gustu i inwencji autora. Palmy różnią się wielkością oraz różnorodnością wykorzystanych materiałów, ale wszystkie zostały ozdobione bibułą i krepiną oraz wstążkami i tasiemkami.
Kolejnym elementem dekoracyjnym stołu wielkanocnego mogą być koszyczki wykonane techniką origami.
Origami matematyczne to odmiana origami, w której figury powstają w wyniku połączenia powstałych wcześniej elementów. Takie pojedyncze moduły są łączone w całość, tworząc bardziej skomplikowaną figurę. Uczniowie ćwiczyli swoje umiejętności w origami, robiąc koszyczki wielkanocne. Musieli wykazać się dokładnością i dużą dozą cierpliwości. Na wykonanie koszyczka należało przygotować około 300 pojedynczych elementów. Wszelki trud opłacił się, bo efekt ich pracy jest zachwycający.
Barwne palmy i dekoracyjne koszyczki wielkanocne pięknie będą się prezentować na białym obrusie, który podkreśli uroczysty charakter Świąt Wielkanocnych.
Wpisany przez: MS